Yrkeslivets bredd måste nå fram till dagens unga

 

Yrkeslivets bredd måste nå fram till dagens unga

NYHET Publicerad

SYV 10-15 yrken. Ungefär så många kan svenska elever räkna upp, visar undersökningar. Men enbart på Kinnarps-fabriken i Kinnarp finns det över 170 olika yrken. Detta var en av överraskningarna när åttondeklassarna på Kyrkerörsskolan tillbringade en dag i fabriken.

Mikael Löfving och Andreas Widlund gör gemensam sak för att informera elever om de många möjligheterna som finns på Kinnarps.

Kyrkerörsskolans 8:e klassare bjöds på en träteknisk femkamp och yrkesvandring.

Foto: Kinnarps Träteknik

Cirka 80 elever från tre klasser kom i två omgångar till Kinnarps. Det fick dels göra en rundvandring, dels göra en teknisk femkamp i lokalerna där den trätekniska utbildningen på Kinnarps håller hus.

Många tänker på Kinnarps och andra industriföretag som arbetsplatser där jobben bara finns inom tillverkningsprocessen, menar Andreas Widlund, tekniklärare på Kyrkerörsskolan. Han vill visa eleverna att detta inte stämmer på något sätt. Yrkeskategorier som maskinoperatörer, CNC-operatörer och ytbehandlare finns förstås. Men bland de 720 personer som arbetar i Kinnarp finns också personaladministratörer, försäljare, konstruktörer, marknadsförare, köksanställda och IT-tekniker.

Bra information inför val

– Det är jätteviktigt att eleverna får en bra bild av arbetslivet och att arbetslivet kommer in i skolan, säger Andreas Widlund. Han har i många år varit engagerad i samverkan mellan skolan och det lokala näringslivet. Han sitter med i Teknikcollege styrgrupp i Falköping och är styrelseledamot i Dalénium. Här knyts många kontakter och bollas idéer.

– Det gäller att bygga relationer med människor på arbetsplatser och diskutera hur samverkan kan förbättras.

Om den nya satsningen på Kinnarps säger han:

– Det här var första gången, det kommer att bli fler. Det är bra information för eleverna inför gymnasievalet, och samtidigt ett bra sätt att genomföra yrkes- och studiehandledning.

Behöver mycket folk

När eleverna kom till Kinnarps träteknik, som drivs i samarbete mellan Kinnarps AB och Ållebergsgymnasiet i Falköping, togs de emot av bland andra utbildaren Mikael Löfving. Han guidade eleverna genom utmaningen att sätta samman ett litet skåp eller att koppla anslutningarna rätt till en pneumatisk cylinder.

Hur reagerade eleverna när de kom till företaget?

– De flesta verkade intresserade och förvånade över att vi har så många olika yrken. Det tyckte de var häftigt, säger Mikael Löfving och fortsätter:

– När ungdomar åker förbi vår fabrik, som är stor som 20 fotbollsplaner, så vet de inte vilka yrken vi har. De tror bara att det är industriarbeten. Men vi har så mycket mer att erbjuda och det är viktigt att känna till inför valet till gymnasieskolan.

Dessutom är det viktigt att synas med tanke på företagets kompetensförsörjning.

– Vi kommer att behöva mycket folk i framtiden och därför är det inte bra att intresset för yrkesprogrammen minskar. Många program har får fått stänga ner runt om i landet och även för vårt program har det varit tufft att attrahera elever. Men nu ser det lite ljusare ut, vi har sett ett ökat söktryck för vår utbildning inför hösten.

Fotntot: Projektet ”Jobba i Västerås” har bett såväl 10-åringar som 19-åringar att uppge alla yrken de kunnat komma på. Resultatet i båda grupperna har varit ett tjugotal yrken, och skillnaderna i typen av yrken dem emellan har varit liten. Enligt en undersökning av Arbetsförmedlingen kan unga räkna upp 10-15 yrken. Ännu en undersökning, gjord av Yrmis 2009, visar att antalet kan vara så lågt som fem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>