månadsarkiv: mars 2016

Studiebesök på VMS, för pedagoger 3/3-16

vms1

Det är en vacker men kall torsdagsförmiddag i mars som vi står innanför grindarna på den stora gårdsplanen till VMS, Vårgårda Maskin Service. Claes Åhman, en av de anställda i familjeföretaget hälsar oss välkomna in och vi blir presenterade för några fler ur bemanningsstyrkan. Sture Åhman är i färd med att packa ihop verktyg som ska levereras efter översyn och reparation. Peter Åhman packar upp varor som läggs i hyllorna på företagets avdelning för försäljning. Vi slår oss ner i det hemtrevliga lunchrummet, tar en fika tillsammans och så har ännu ett givande besök mellan skola-arbetsliv inletts.

vms2

Bland skolfolket i gruppen finns många olika intressen för företagets verksamhet. Från Sundlers teknikutbildning funderar man på lämpliga samarbetspunkter med inriktning på något från kursens innehåll, tex tillverkningsprocesser eller materiallära. Sfi har en representant som tar upp frågan om praktikplatser för nyanlända. Detta resulterar i berikande samtal omkring företagets uppbyggnad, kunskapsområden och kontaktnät. Frågor och funderingar bollas runt och känslan att ”här finns det möjligheter” är tydlig. Vi förstår att ”årets företagare 2015″ utan tvekan är utpräglade entreprenörer med kundens bästa för ögonen.

vms3

På VMS finns allt från stora saxliftar till mindre handverktyg. VMS både säljer och hyr ut verktyg och maskiner, mestadels till företag men även privatpersoner hör till kundkretsen. I dagsläget har VMS 5 anställda. Claes ser möjligheter att hjälpa nyanlända till ett första steg in i arbetslivet både på VMS men även hos andra företag i kundkretsen. Vårgårda MaskinSevice är noga med att alltid lämna ut sitt material i gott skick. Det innebär mycket jobb med att putsa, rengöra och laga materialet. Det är uppgifter som man klarar även om inte svenskan är flytande menar Claes. I sällskap och samarbetet med arbetskamrater finns det goda chanser att utveckla sitt språk och därmed kunna ta mer ansvar och gå vidare i yrkeslivet.