månadsarkiv: februari 2015

Studiebesök Kullingsjös Lantgård

Arla 10Ett av de mest populära studiebesöksmålen  för skolorna i kommunen är lantgården. Framförallt på lågstadiet är det vanligt att klasserna bokar ett besök hos någon bonde i närheten. Att få klappa de små kalvarna är såklart en uppskattad aktivitet. Ca 3 km väster om Vårgårda ligger bröderna Kullingsjös gård. Dit är alla som vill välkomna att boka in sig för en rundvandring i verksamheten.

Arla 3Ett besök börjar alltid med att deltagarna får ta på sig blåa tossor för att skydda sig själva och djuren från eventuella smittor. Hygien är viktigt i djurproduktion och vi avslutade således med att tvätta och sprita händerna.

Arla 5Kristoffer och Tobias har väldigt många kor på gården. Under besöket utökades beståndet med ytterligare en! I avdelningen för kor som väntar kalv började plötsligt ett av djuren att kalva. Detta händer flera gånger i veckan eftersom de sprider ut kalvningen på året för en jämnare belastning. Har ni tur kanske ni också prickar rätt när ni kommer.

Arla 6

Här har roboten som delar ut mat flera gånger per dag just passerat.                      Kor är vanedjur och tycker om när allt är som det brukar. Samma foderblandning ger en jämn nivå på mjölken. Gården är nästan självproducerande på ensilage. Eftersom det fortfarande är vinter går korna inne i ladugården. men de vandrar omkring fria och harmoniska.

Arla 9

Så var det dags att mjölka. PÅ Kullingsjös gård arbetar 6-8 anställda beroende på säsong. Varje dag ska korna mjölkas 2 gånger. Det kan ta upp till 4 timmar per mjölkning. Korna passerar här lugnt och fint på väg till den sk ”mjölkgropen” varifrån en man kopplar på utrustningen på flera kor samtidigt. Lättade går de sedan därifrån för att kanske äta eller dricka några av sina 150 liter vatten som sköljs ner varje dag!

Arla Minior

Här finns Arla miniors skolmaterial!

Vill du boka ett bondgårdsbesök? Ring eller maila till bröderna Kullingsjö

tel: 070-6739730, 070-8819910    eller maila kiffank@gmail.com