månadsarkiv: januari 2015

Studiebesök Vårgårda Hus

Vårgårda Hus 3

Årets första studiebesök i näringslivet för pedagoger gick av stapeln den 20 januari. Representanter från Vårgårdas skolor fick träffa Vårgårda Hus Helen Henriksson, byggingenjör och husarkitekt och Peter Andersson, inköps och produktionschef i deras konferenslokal . De började med att ge oss en inblick i företagets historia och utveckling på marknaden. Vårgårda Hus har i stort sett fördubblat sin produktion och omsättning de senaste åren!

Vårgårda Hus 4

Rundvandringen i de nya luftiga produktionslokalerna bjöd på många positiva intryck tex i form av en fräsch doft av trä samt ordning och reda. Vi följde ett husbygge från planka till färdig byggsats på lastbil för transport och ihopmontering till beställaren.

Vårgårda Hus 5

Här byggs ett huselement på en hydraulisk ställning som förbättrar den ergonomiska miljön. Peter förklarar vilka olika skikt som finns i en husvägg för att optimera isolering och förhindrande av problem med fukt. Frågor kring energi och uppvärmning diskuterades.

Vårgårda Hus 6

Avslutningsvis fick vi en inblick på kontoret där bla bygg och projektledare håller kontakt med inköpare och kunder. Intressant för skolorna att se hur många yrken som ryms innanför väggarna till ett företag. Det ger pedagoger möjlighet att visa möjligheter till vägval för elever.

Generationsskifte på COI

Ulf och Johanna1

Från årsskiftet har Johanna  Heleander, ny näringslivs samordnare i Vårgårda kommun,  flyttat in tillsammans med Ulf Lofterud på COIs kontor i kommunhuset. Johanna har stor erfarenhet av samarbeten mellan skolor och företag och vi besökte henne en förmiddag för att få lära känna henne lite närmre.  

Johanna, du är helt ny på COI, Center of Innovation! Vad ska du jobba med?

Jag kommer jobba tillsammans med Ulf som är näringslivs samordnare under hela 2015. Ulf kommer sedan gå i pension så det gäller att jag lär mig verksamheten under detta året. COI driver kommunens näringslivsfrågor samtidigt som vi också jobbar för kommunens företag. Våran allra viktigaste uppgift är att vara en dörr in för företagare och organisationer mot all kommunal verksamhet. Det kan gälla bygglov, kommunal upphandling eller andra synpunkter. Vi ordnar också företagsbesök för kommunledning samt ledande politiker för att visa upp kommunens näringsliv och dess behov.

Hur kommer du jobba med skola-näringslivsfrågor?

Jag har tidigare jobbat på den ideella föreningen Ung Företagsamhet under 8 år. Jag brinner verkligen för entreprenörskap och att alla unga ska få utveckla sina entreprenöriella kompetenser. Det är oerhört viktigt att vi har kreativa, modiga och engagerade unga inför framtiden. Mer konkret kommer vi jobba med att hitta aktiviteter och mål där skolan och företag möts och visa upp vilka företag och yrkesgrupper det finns i kommunen. Jag kommer också följa Sundlergymnasiets UF-företag under våren och förhoppningsvis få igång fler UF-företag inför nästa läsår.

Kan du berätta något om dig själv?

Jag är född och uppvuxen i Bänatorp, Vårgårda. Efter gymnasiet reste jag jorden runt ett år och pluggade sedan Statsvetenskap med inriktning mot politisk kommunikation. Jag har två barn, Majken och Oscar och bor med dem och min man i Alingsås. Jag var aktiv scout i Vårgårda scoutkår under min uppväxt och gillar fortfarande att vara ute i skogen. Annars gillar jag att lära mig nya saker, väldigt förtjust i Instagram och min familj.

Hur kan en vanlig dag se ut på COI?

Det vet jag inte riktigt ännu men idag ska vi ha möte om ur vi vill att vår nya hemsida ser ut. Vi kommer också skriva rent mötesanteckningar från vårt styrgruppsmöte samt sätta nya datum och bestämma innehåll för vårens soppluncher. Soppluncherna är verkligen ett bra mötesplats för både kommunens medarbetare och intresserade företagare. Där försöker vi berätta vad som händer och är på gång i kommunen samt bjuder in föreläsare och andra organisationer.

Johanna hälsar också att om någon av er bloggläsare har lust, så är ni alltid välkomna in på COIs kontor för en pratstund!

Vi hälsar Johanna varmt välkommen tillbaka till Vårgårda!